Een behandeling voor een eetstoornis is een langdurig proces en hangt af van allerlei factoren. Zo heb je vaak te maken met een (veel te lange) wachtlijst, weet je niet of de behandeling bij je past en kan je eetstoornis zich ontwikkelen in de loop van de tijd waardoor het moeilijker is om ervan af te komen.

Maar als je de behandeling doorlopen hebt kun je steeds vaker zien dat het beter is zonder eetstoornis en dat je meer controle hebt dan voorheen of in ieder geval op een gezondere manier. Dit betekent echter niet dat het klaar is.

Er kunnen nog steeds triggers komen die maken dat de eetstoornis weer aan je gaat trekken. Misschien val je door ziekte een paar kilo af en voel je weer de drang om meer af te gaan vallen. Of krijg je eetbuien als het allemaal tegenzit. Er zijn natuurlijk ook mensen die juist op een gezonde manier gewicht kwijt willen raken voor hun gezondheid, zonder terug te vallen in oud lijngedrag.

Begeleiding bij dit alles kan je helpen om niet terug te vallen in eetstoornis gedrag. Daar wil je immers niet naar terug, tenminste niet echt. Hoe langer het je lukt om niet toe te geven aan de gedachten die er misschien nog zijn, hoe groter de kans is dat je hier echt vanaf bent en kunt blijven. Dat geeft weer ruimte voor de leukere dingen in het leven of misschien juist de volgende stap.